Skip to content

RAZENDSNEL ORDERPICKEN

Wil je tot 3 keer zo snel orderpicken?

De juiste orderpick strategieën zorgen ervoor dat je snel én nauwkeurig orders kunt verzamelen. Zo heb je minder personeel nodig om dezelfde hoeveelheid orders te verwerken, of kun je groeien zonder het personeelsbestand uit te moeten breiden.

Maar welke strategieën zijn er? En welke passen bij jouw organisatie?

Multi order picking voorbeeld
MamaLoes
Allegion
Kleertjes.com
KUBUS Sports
Single order picken

SINGLE ORDER PICKEN

Efficiënte afhandeling van individuele orders

Deze strategie behandelt elke order als een afzonderlijke taak, wat resulteert in één zending en één pakbon per order. Het is een veelgebruikte methode in eenvoudige voorraadbeheersystemen en sommige ERP-systemen.

Bij grote orders kan deze methode worden aangepast door de order op te splitsen in kleinere picktaken, wat het proces vereenvoudigt. Het doel blijft echter om alles in één zending te versturen, waarbij de verschillende delen van de order uiteindelijk weer worden samengevoegd. 

ZONE PICKEN

Gespecialiseerd picken per magazijnzone

Zonepicken wordt gebruikt in grotere magazijnen, waar picktaken worden verdeeld over verschillende zones. Deze methode vereist een nauwkeurige planning om te zorgen dat taken in verschillende zones ongeveer tegelijkertijd voltooid zijn. Vervolgens worden de afzonderlijke delen van de order samengevoegd in één zending.

Het voordeel van zonepicken is dat het de efficiëntie verhoogt door pickers te laten specialiseren in specifieke gebieden en door de loopafstanden te minimaliseren.

Zone picken
Estafette picken

ESTAFETTE PICKEN

Van zone naar zone doorgeven

Estafette picking is een speciale vorm van zonepicken, waarbij een pickkar van zone naar zone wordt doorgegeven. Elke picker voltooit een deel van de taak in zijn of haar specifieke zone en geeft de kar door aan de volgende picker.

Deze methode bevordert de snelheid en nauwkeurigheid van het pickproces, doordat pickers gespecialiseerd zijn in hun zone en de kar minder vaak heen en weer hoeft te worden verplaatst.

MULTI ORDER PICKEN

Meerdere orders tegelijk verzamelen

Multi order picking is ideaal voor het verwerken van veel kleine orders. Een orderpicker verzamelt meerdere orders tegelijkertijd, wat leidt tot een aanzienlijke vermindering van de afgelegde meters in het magazijn.

De picker gebruikt een pickkar met meerdere compartimenten, elk toegewezen aan een specifieke order. Dit verhoogt de productiviteit en vermindert de behoefte aan meerdere pickkarren. Na het picken wordt de kar naar een inpakstation gebracht voor verdere verwerking.

Multi order picken
Bij picken

BIJPICKEN

Orders verzamelen op lastig bereikbare plekken

Bijpicken is een proces dat wordt gebruikt wanneer bepaalde producten aan het eind van een looproute liggen waar de pickkar niet kan komen.

Er wordt een aparte zone ingericht voor deze locaties, en de betreffende producten worden als zelfstandige picktaak behandeld. Dit proces is vooral handig in magazijnen met complexe indelingen of meerdere verdiepingen, waarbij het niet efficiënt is om met de pickkar naar elke locatie te gaan.

SINGLE PIECE EN SINGLE LINE PICKEN

Efficiënt picken van enkele items of productlijnen

Deze methode is geschikt voor orders die bestaan uit slechts één item of één productlijn. Het is bijzonder efficiënt wanneer meer dan 10% van je order uit slechts één regel bestaat.

De picker verzamelt alle items in één grote kar en de inpakker maakt de items één voor één verzendklaar. Het WMS helpt bij het sorteren en toewijzen van orders na het scannen van elk product. Deze strategie vereenvoudigt zowel het pick- als inpakproces.

Single piece line picken
Minibatch picken

MINI BATCH PICKEN

Kleine orders samenvoegen en achteraf sorteren

Minibatch picking lijkt op single piece picken, maar wordt gebruikt voor veel kleine orders met meerdere regels. Alle producten worden verzameld in één grote kar.

Na het picken is een sorteerproces nodig voordat er kan worden ingepakt. Deze methode is handig in situaties waar het scheiden van items na het picken efficiënter is dan tijdens het pickproces.

SINGLE WAVE PICKEN

Snel meerdere orders verzamelen die verzendklaar zijn

Bij single wave picking worden items die verzendklaar in het magazijn staan direct gepickt en verzonden. Orderregels van verschillende orders worden samengevoegd in één picktaak.

Geselecteerde items kunnen direct worden verzonden zonder verdere inpakhandelingen, wat tijd bespaart en efficiëntie verhoogt voor items die geen verdere verwerking nodig hebben.

Single wave picken
Pallet picken-2

PALLET PICKEN

Bulkorders in één keer verzamelen en verzenden

Pallet picking wordt voornamelijk gebruikt in magazijnen waar goederen in bulk worden opgeslagen en verzonden. Hele pallets met goederen worden in één keer gepickt en verplaatst, meestal met behulp van een heftruck.

Deze methode is efficiënt voor het snel verplaatsen van grote hoeveelheden goederen en wordt vaak toegepast in productieomgevingen.

PICKPLEIN

Snellopende artikelen op een centrale plek verzamelen

Een pickplein is een speciaal ingerichte zone voor het efficiënt picken van snellopende artikelen. Door populaire items op een centrale locatie te plaatsen, worden de loopafstanden voor orderpickers verminderd.

Heftruckchauffeurs zijn verantwoordelijk voor het aanvullen van het pickplein, wat zorgt voor een continue stroom van goederen en efficiëntie in het pickproces.

Pickplein

Ontdek wat Warehouse Online voor jouw magazijn kan betekenen.

Op zoek naar een cloud-gebaseerd, flexibel WMS dat meegroeit met jouw onderneming? Warehouse Online is betaalbaar voor starters en krachtig genoeg voor midden- en grootbedrijf.
Laten we verder praten!