Skip to content

Dentalair: Optimale logistiek binnen de tandheelkunde

Achtergrond

Dentalair is een vooraanstaande onderneming in de tandheelkundige sector die alles biedt wat een tandartspraktijk nodig heeft. Van het leveren van verbruiksartikelen tot het inrichten van complete praktijken, Dentalair doet het allemaal.

In de loop der jaren is het bedrijf aanzienlijk gegroeid: zo is inmiddels 1 op de 4 tandartspraktijken in Nederland klant van Dentalair. De circa 20 logistieke medewerkers binnen Dentalair moeten ervoor zorgen dat alle bestellingen van deze klanten correct worden verwerkt. Als gevolg van deze groei was het noodzakelijk voor het bedrijf om de processen te herzien zodat efficiëntie en effectiviteit gewaarborgd konden worden.

Sinds 2017 maakt Dentalair gebruik van Warehouse Online. Ons WMS heeft het mogelijk gemaakt om de groei van het bedrijf te ondersteunen en tegelijkertijd de kwaliteit van hun dienstverlening te handhaven. Om erachter te komen hoe dit er in de praktijk uitziet, hebben we David Jansen geïnterviewd. David is functioneel beheerder bij Dentalair en verantwoordelijk voor diverse processen, waaronder het beheer van de webshop en automatiseringsprocessen. Samen met hem zijn we zes jaar geleden begonnen met het vernieuwen van de logistieke processen.

Uitdagingen

Voor de implementatie van Warehouse Online werd Dentalair geconfronteerd met een aantal uitdagingen die de efficiëntie en effectiviteit van hun magazijnprocessen belemmerden. Het bedrijf wilde de efficiëntie van het magazijn verbeteren en zaken als het ontvangstproces, orderpickproces, verzendproces en voorraadbeheer aanpakken.

Voor onze samenwerking gebruikte Dentalair hun ERP-systeem om voorraden en bestellingen te beheren. Omdat dit type systeem hier eigenlijk niet geschikt voor is, werd het steeds lastiger om eenvoudige taken als het invoeren van verzendlabels en het vinden van producten uit te voeren. Vooral toen het bedrijf bleef groeien, namen dergelijke processen veel tijd in beslag; Dentalair heeft anno 2023 namelijk meer dan 40.000 verschillende artikelen in het assortiment en verwerkt maandelijks tienduizenden bestellingen.

Voor Dentalair was het daarom duidelijk dat ze een oplossing nodig hadden die de efficiëntie en foutgevoeligheid kon verbeteren.

We waren op zoek naar een partner die paste bij de hands-on mentaliteit van ons Rotterdamse familiebedrijf. Die hebben we gevonden in Warehouse Online; de afgelopen zes jaar stonden ze altijd voor ons klaar wanneer dat nodig was.

David Jansen

 

Oplossing

Dentalair had specifieke eisen en unieke processen vanwege hun magazijn met twee verdiepingen, met als resultaat een combinatie van standaardoplossingen en maatwerk. De implementatie bij Dentalair was daardoor ook een project dat in fasen werd uitgevoerd.

We zijn begonnen met automatiseren van het verzendproces door middel van koppelingen met vervoerders, waardoor altijd de juiste verzendlabels worden gegenereerd en de snelheid van het proces is verbeterd. Vervolgens werd de uitbreiding gemaakt naar het scannen van ontvangsten. Uiteindelijk werden ook functies als locatiebeheer, verschillende orderpickstrategieën en orderpicking met behulp van scanners geïmplementeerd. In alle scanprocessen kunnen HIBC-barcodes en GS1-128-barcodes, die fabrikanten op verpakkingen hebben aangebracht, nu worden gescand om FEFO-leveringen te garanderen en te voldoen aan de wettelijke vereisten voor tracking en tracing.

Thumbnail HIBC GS1

Deze stappen hebben geleid tot een aanzienlijke verbetering van de efficiëntie en nauwkeurigheid van hun logistieke processen. Zo zorgen de verschillende orderpickstrategieën ervoor dat medewerkers niet onnodig hoeven te lopen en het scannen van orders verzekert dat het juiste product wordt meegegeven aan vervoerders.

Toekomst

Ondertussen zijn we samen nog steeds druk bezig om de groei van Dentalair in goede banen te leiden. Zo onderzoeken we manieren om de beschikbare opslagruimte en mankracht zo efficiënt mogelijk in te zetten, zoals het implementeren van een automatische inpakstraat.

Ontdek wat Warehouse-Online voor jouw magazijn kan betekenen.

Op zoek naar een cloud-gebaseerd, flexibel WMS dat meegroeit met jouw onderneming? Warehouse-Online is betaalbaar voor starters en krachtig genoeg voor midden- en grootbedrijf!